Social kapital er et udtryk for et samfunds sammenhængskraft og hvordan denne kan udnyttes. I denne forbindelse dækker et samfund over nationer, organisationer, grupper og familier.
Hvorfor arbejde med social kapital
Hvis man har god social kapital, så kan man drage fordel af sit sociale netværk og de grupper som man er medlem af. Dette kan gøres i en lang række forskellige situationer, som eksempelvis:
- Når der skal findes et nyt job
- Når der skal indsamles viden
- Når der er behov for at indsamle anbefalinger
I de tre ovenstående eksempler ville et godt og stærkt netværk påvirke situationen positivt. Hvis du eksempelvis søger du nyt job i H&M, så er det en fordel at kende en eller flere personer ansat i H&M. På samme måde er det en fordel at kende en, som ved meget om trådløse routere, hvis du har behov for at indsamle viden indenfor trådløse routere. Ligesom at hvis du skal bruge en anbefaling til en ny mekaniker, så er det en fordel at kende en, som kan anbefale en god mekaniker.
Hvad er god social kapital
At god social kapital kan være en fordel er beskrevet ovenfor, men hvad er så god social kapital? Dette kan være meget svært at svare på og kan afhænge fra situationen til situation og fra person til person. Hvis vi eksempelvis tager udgangspunkt i eksemplet om at skulle bruge viden om en trådløs router, så er det god social kapital at kende en IT-kyndig som kan hjælpe og rådgive om at sætte en router op. Dog er det ofte svært at vide, hvordan man kan drage nytte af god social kapital, før man står direkte i
Hvordan måles social kapital
Social kapital kan være meget svært at måle, da man enten har det eller ej. Dog er der udarbejdet en række mere eller mindre anvendelige metoder til at måle social kapital. En af de bedre metoder til dette er spørgeskemaer.
Social kapital spørgeskema
En meget anvendt metode til at måle social kapital er spørgeskemaer. Med spørgeskemaer kan man nemlig forholdsvis indsamle få en række svar på nogle spørgsmål som man selv synes er relevant.
Hvad hedder social kapital på engelsk
På engelsk hedder social kapital social capital. Social capital fungerer på samme måde på engelsk, som social kapital gør på dansk og hovedpersonerne er de samme – nemlig den amerikanske professor Robert Putnam og den franske sociolog Pierre Bourdieu.
Social kapital Putnam
En af hovedpersonerne indenfor social kapital er den amerikanske professor Robert Putnam. Ifølge Robert Putnam findes der to former for social kapitel: afgrænsende og brobyggende.
I den afgrænsede social kapital skabes der sociale bånd mellem personer, som minder om hinanden. Dette kan være ved at personerne eksempelvis har samme alder, samme interesser eller samme etniske baggrund. I den brobyggende sociale kapital ses der bort fra disse ligheder.
Et eksempel på en gruppe som både har afgrænset og brobyggende kapital er fans af en bestemt fodboldklub. Disse fans er afgrænset af at de alle holder med den samme fodboldklub, men derudover behøver de ikke have samme alder eller etniske baggrund.
Robert Putnams teori benyttes ofte til et beskrive virksomheders social kapital.
Se mere om Robert Putnam her.
Social kapital Bourdieu
En anden af hovedpersonerne er den franske sociolog Pierre Bourdieu. Han beskriver social kapital som den værdi, man har i kraft af sit sociale netværk eller igennem medlemskab af en bestemt gruppe. Derudover mener Pierre Bourdieu at social kapital kan investeres og omdannes til økonomisk kapital og omvendt.
Et eksempel på dette er en arbejdsløs person, som benytter sit sociale netværk til at finde et arbejde og derigennem få økonomisk kapital.